Uutiset

9.2.2024Haloo STM, missä soten sisältöohjausLue lisää »20.1.2020Muotokuva Eläkeliiton LehmirantaanLue lisää »18.11.2019Ilta-Sanomien haastattelu 19.10.2019Lue lisää »

Ensimmäinen vaalilupaus

Sunnuntai 23.1.2011 klo 16.34 - Eeva Kuuskoski


Takana on tärkeiden avausten viikonloppu. Asialla oli tasavallan kärki.

Pääministeri Mari Kiviniemi ehdotti perheministerin nimittämistä seuraavaan hallitukseen. Hyvä. Lapsiperheille tärkeät asiat ovat nyt ympäriinsä eri hallinnonaloilla. Lasten ja nuorten ääni ei kanna päätöskammareihin.

Toisen avauksen teki Aamulehdessä puhemies Sauli Niinistö. Hän ehdotti, että perusturvan ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan kytkentä poistettaisiin. Häntäkin huolestutti, että kaikkein huonoimmassa asemassa olevien työttömien toimeentuloa ei ole kytkennän takia voitu parantaa.

Nythän pitkään työttömänä olleet ja työmarkkinatuen varassa elävät saavat peruspäivärahaa, kassojen jäsenet ansioon sidottua korkeampaa päivärahaa. Systeemi on luotu aikanaan sellaiseksi, että jos peruspäivärahaa nostetaan, samalla pitää korottaa ansioon sidottua päivärahaa. Sekin korotus maksetaan valtion varoista.

Epäoikeudenmukainen asia on myös se, että peruspäivärahassa ja työmarkkinatuessa on edelleen mukana puolison ja vanhempien tuloihin liittyvä tarveharkinta. Sitä ei ole ansiopäivärahassa.

Niinistön ehdotus korotusautomaatin purkamisesta ei ole uusi. Ideologista taistelua on käyty jo vuosikymmeniä. Viimeksi Sosiaaliturvan uudistamiskomiteassa, ns. SATA-komiteassa ay-liike ja työnantajat estivät kytkennän purkamisen.

Politiikan kentällä jako on ollut selvä. Keskusta on onnistunut monta kertaa perusturvan parantamisessa. Nykyhallituksessakin perusturvaetuuksia on pystytty keskustan johdolla korottamaan. Perusturva-asioissa keskusta on saanut monesti tukea vasemmistoliitolta, mutta sosialidemokraatit ovat olleet tiukasti vastaan.

Nyt vaalien lähestyessä myös SDP on havahtunut perusturvan rajuun jälkeenjääneisyyteen ja ehdottaa satasen lisäämistä perusturvaetuuksin. Samalla se pitää tiukasti kiinni vanhasta kytkennästä, mikä nostaa esityksen hintalapun 300 miljoonaan euroon.

Lähivuosina joudutaan maksamaan finanssikriisin aiheuttaman taantuman laskut. Valtiontalouden tervehdyttämisohjelmista kiistellään. Jotkut vaativat rajujakin leikkauksia. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on esittänyt selkeän ohjelman: talouden kasvun vauhdittaminen, tarkka menokuri eli menojen kasvun hillintä ja vasta kolmantena leikkauksia. Leikkausten ulkopuolelle keskusta jättää perusturvan ja lapsiperheet.

Nyt on löydettävä ratkaisuja, joilla polttavassa hädässä olevien köyhien ihmisten tilannetta voidaan kohentaa. He eivät voi odottaa vuosien päähän, jolloin valtiontalous on taas tasapainossa. Siksi ei ole varaa käydä maailman tappiin ideologista väittelyä työttömyysturvan perus- ja ansiopäivärahan kytkennästä.

Perusturvan jälkeenjääneisyys on 30 prosentin luokkaa. Nyt tarvitaan käytännöllisiä ratkaisuja, miten edetä. Luovan vaihtoehdon on esittänyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan entinen puheenjohtaja, sosialidemokraatti ja pitkän linjan ay-mies Valto Koski. Hän esittää, että puretaan kytkentä tilapäisesti, jotta voidaan korottaa perusturvaa. Ja jatketaan sitten väittelyä, mikä on pysyvä ratkaisu.

Tässä olen valmis kulkemaan Valto Kosken linjalla. Politiikan pitää olla ihmisiä varten eikä ihmisten puolueita varten.

Eeva Kuuskoski

Ps. Voit kommentoida kirjoitusta Uuden Suomen sivulla osoitteessa

http://eevakuuskoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/59041-ensimmainen-vaalilupaus