Uutiset

9.2.2024Haloo STM, missä soten sisältöohjausLue lisää »20.1.2020Muotokuva Eläkeliiton LehmirantaanLue lisää »18.11.2019Ilta-Sanomien haastattelu 19.10.2019Lue lisää »

Uusi asento metropoliin

Sunnuntai 6.2.2011 klo 15.42 - Eeva Kuuskoski

Kuntaministeri Tapani Töllillä on mainio sanonta: Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.

Hymyilyn jälkeen on syytä huomata, että siinä on suuri viisaus. Sopii myös ajankohtaiseen metropolikeskusteluun.

Helsingin kaupunginvaltuuston selvä enemmistö - minä muiden mukana - äänesti Helsingin ja Vantaan yhteistyöselvityksen jatkamisen puolesta. Ei jatketa. Vantaan valtuusto äänesti selvityksen kumoon.

Nyt ei ole aikaa jäädä harmittelemaan. Tarvitaan uusi asento.

Helsingin valtuuston kolmetuntisen puherallin jälkeen voin sanoa, että tarvitaan myös nöyrempi ote. Yhteistyötä ei rakenneta ylimielisellä määräilyllä, ei pääkaupunkiseudulla, eikä muuallakaan maassa.

Aivan aluksi on välttämätöntä selventää metropolikäsitettä. Sitä on pahasti hämärretty. Metropoli voi Suomessa tarkoittaa vain pääkaupunkiseudun neljän kaupungin, Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kokonaisuutta. Siinä on Suomen metropoli. Uusimaa ei ole metropolin synonyymi.

Toiseksi on uskallettava sanoa ääneen, että neljän kaupungin yhteistyön syventäminen on kaikkien näiden kaupunkien asukkaiden etu, se on myös uusmaalaisten etu ja se on kaikkien suomalaisten etu. Siksi metropolista ja metropoliyhteistyöstä on puhuttava myös eduskuntavaaleissa ja vaalien jälkeen.

Suomen uusi huomen vaatii, että meille syntyy toimiva ja dynaaminen metropoli. Ja se voi syntyä vain siten, että näiden kaupunkien luottamushenkilöiden ja virkamiesjohdon kanssa rakennetaan aitoa luottamusta. Yhdessä tekeminen voi perustua vain luottamukseen. Neuvottelupöydissä jokaisella on oltava vahva tunne, että mitä sanotaan, sitä myös tarkoitetaan.

Tunnustettava on myös, että nyt ei ole edellytyksiä näiden kaupunkien liitoksille, ei vapaaehtoisesti eikä pakolla. Nyt on syvennettävä vapaaehtoisuuteen pohjaavaa yhteistyötä, jolla on selkeät päämäärät ja yhteiskunnalliset hyödyt.

Ei kannata myöskään muistella neuvottelukulttuuria, jossa yksi osapuoli yritti ajaa jotakin asiaa, ja toinen keskittyi vahtimaan, ettei se varmasti mene eteenpäin.

Avoimuus on hyvä lääke tässäkin. Kansalaisilla on oikeus kuulla päätöksentekijöiltä hyvin perusteltuja näkemyksiä siitä, mitkä ovat metropolikaupunkien vahvuudet ja erityisongelmat. Miksi täällä on tehtävä joitakin asioita toisin kuin muualla Suomessa.

Neljän kaupungin metropoli on Suomen sykkivä sydän. Terve sydän saa Suomi-neidon veret liikkeelle.

 

Eeva Kuuskoski

Avainsanat: metropoli, Helsinki, Tölli