Uutiset

9.2.2024Haloo STM, missä soten sisältöohjausLue lisää »20.1.2020Muotokuva Eläkeliiton LehmirantaanLue lisää »18.11.2019Ilta-Sanomien haastattelu 19.10.2019Lue lisää »

Saatte ääneni, jos...

Keskiviikko 15.10.2008 klo 0.13 - Eeva Kuuskoski


 

Itäkeskuksen Tallinnanaukiolta jäi tiistaina viimeisimmäksi viestiksi tiukka tivaus: - Saatte ääneni, jos järjestätte terveyskeskuspalvelut kunnolliselle tolalle.

Lupasin parhaani yrittää, mutta rouvalle se ei riittänyt.

- Ne on saatava kuntoon. Minulla on ollut vuoden aikana neljä eri lääkäriä, joista osa on puhunut suomeakin erittäin huonosti. Minä en ole ymmärtänyt, mitä lääkäri sanoo ja tuskinpa hänkään, mitä minä sanon, rouva selosti.

Hän kertoi tehneensä pitkän päivätyön ja maksaneensa aina veronsa. Hän oli aiheellisesti sitä mieltä, että hänellä olisi nyt oikeus kunnon hoitoon. Pitkäaikainen, hyvä hoitosuhde on kaiken perusta.

Valitettavasti Itäkeskuksen rouva ei ole ainoa terveyspalveluja minullekin moittinut helsinkiläinen.

 

* * * *

 

Samaan aikaan kun keskustelin terveyspalveluista, hallitus vastasi eduskunnassa terveyspalveluja koskevaan välikysymykseen. Illalla TV1:n pääuutislähetys uutisoi asian oudosti. Uutisesta sai kuvan, että kun pääministeri lähti Pariisiin, keskustelu lässähti. Ihmettelin, jäikö oppositio tyystin hallituksen vastausta vaille. Eduskunnan verkot kertoivat kuitenkin, että ministeri Paula Risikko piti salissa pitkän ja perusteellisen vastauspuheen tehtävänsä mukaisesti.

Ministerin puheesta käy ilmi, että nykyhallitus on tekemässä monia tärkeitä remontteja. Erinomaista vastauksessa on se, että ennalta ehkäisevä työ sai vahvan painotuksen. Kunhan vielä valtionosuusjärjestelmäkin ohjaisi kuntia siihen suuntaan, tulosta varmaan syntyisi.

 

* * * *

 

Syyllisiä etsimällä asiat eivät korjaannu, mutta ongelmien juuriin pitää päästä käsiksi. Minua askarruttaa edelleen valtiovallan ja kuntien yhteispeli. Onko meillä käytössä oikeat ja riittävät ohjauskeinot?

Julkinen terveydenhuolto on Suomen kaltaisessa maassa a ja o, jos haluamme turvata ihmisille hyvät terveyspalvelut. Meillä on nyt hienosti sanottuna kaksikanavainen terveyspalvelujärjestelmä; työterveyshuolto ja yksityiset palvelut ovat kehittyneet hyvin, mutta terveyskeskustoiminta on monissa, onneksi ei kaikissa, kunnissa suurissa vaikeuksissa.

Tämän palvelukokonaisuuden tarkastelu on nyt tarpeen, jotta tepsivät lääkkeet löydetään. Tv-toimittajan kaipaama titaanien taistelu ei paljon auta, kun pitäisi päästä sanoista tekoihin.

Eeva Kuuskoski

Ps. Blogia voi kommentoida Uuden Suomen sivulla osoitteessa

http://eevakuuskoski.blogit.uusisuomi.fi/