Uutiset

9.2.2024Haloo STM, missä soten sisältöohjausLue lisää »20.1.2020Muotokuva Eläkeliiton LehmirantaanLue lisää »18.11.2019Ilta-Sanomien haastattelu 19.10.2019Lue lisää »

Onko meillä malttia viisastua?

Keskiviikko 11.3.2009 klo 22.14 - Eeva Kuuskoski


Talouselämän vaikuttaja ja työmarkkinoiden sovittelija Matti Pekkanen opetti nuorelle ministeri-kansanedustajalle 1980-luvulla, millaisia me ihmiset olemme.

 

Hän väitti, että olemme valmiit muutokseen vasta kuilun partaalla. Silloin pöydällä oli työmarkkinasovun rakentaminen ja työttömyysturvalainsäädännön iso remontti.

 

Arvio tuntui minusta silloin kovin kyyniseltä. Tuon kohtaamisen keskustelut ovat kuitenkin monesti palanneet mieleeni. Elämää nähnyt vastuun kantaja taisi olla oikeassa.

 

* * * *

 

Kuntalain mukaan kunnan tehtävänä on ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Lisäksi niiden pitää järjestää monien erityislakien velvoittamat palvelut.

 

Kuntapäättäjät toimivat vaatimusten paineessa usein niin, että päälle kaatuvat ongelmat ratkaistaan ja pitkäjänteinen työ jää sivuun. Meillä on hyviä esimerkkejä siitä, että taantuman ja laman tilanteessa ennalta ehkäisevästä toiminnasta tingitään ensimmäiseksi.

 

On toki niin, että virrassa hukkumaisillaan olevat on pelastettava, mutta tärkeää olisi huolehtia myös siitä, että uusia ei putoaisi virtaan. On toimittava ennakolta. Sitähän on peräänkuulutettu viime aikoinakin monen onnettomuuden ja katastrofin yhteydessä: miksi ei oltu tehty mitään tämän ehkäisemiseksi.

 

* * * *

 

Sama sävel soi ilmastotalkoissa.

 

Mitä tapahtuikaan, kun ensimmäiset uutiset maailmanlaajuisesta talouskriisistä levisivät? Niin talouselämän kuin meidän kuluttajienkin ääni muuttui. Rupesi ilmestymään kannanottoja, että vaikeina aikoina ei ole varaa tehdä suuria ilmastonmuutosta torjuvia uudistuksia.

 

Hetkessä huoli maapallon tilasta ja seuraavista sukupolvista putosi näyttämöltä.

 

* * * *

 

Eläkeiän pidentämiskeskustelustakin olen saanut saman vaikutelman. Pitkälle tulevaisuuteen katsominen jää ajankohtaisen keskustelun alle.

 

Tietenkin meitä kaikkia harmittavat Amerikan herrojen pelit ja niistä käynnistynyt talouskriisi. Mutta vaikka meitä kuinka vihastuttaisi, globaalin talouden laskut täytyy meidänkin maksaa. Me suomalaiset voimme maksaa ne vain omalla työllämme, halusimmepa tai emme.

 

Yllättävästi on kuulunut myös myönteisiä ääniä. Monet tavalliset ihmiset ottavat kantaa arjen ympyröissä päätöspöytien ulkopuolella. Heille tuntuu olevan selvää, että eliniän pidetessä ja ihmisten hyvinvoinnin lisääntyessä työssä on jatkettava pidempään.

 

Jotkut tosin vihoittelevat, että tyylipisteet ovat olleet kadoksissa. Niinkö? Vai pelaako tässäkin Matti Pekkasen teoria; tämäkin päätös pitäisi tehdä vasta kun toinen jalka on jo tyhjän päällä.

 

Milloinkahan meille ihmisille tulee malttia viisastua?

 

Eeva Kuuskoski

Kommentoi blogia Uuden Suomen sivulla:

http://eevakuuskoski.blogit.uusisuomi.fi/2009/03/12/onko-meilla-malttia-viisastua/