Uutiset

9.2.2024Haloo STM, missä soten sisältöohjausLue lisää »20.1.2020Muotokuva Eläkeliiton LehmirantaanLue lisää »18.11.2019Ilta-Sanomien haastattelu 19.10.2019Lue lisää »

Soster-verkosta toivoa

Lauantai 14.11.2009 klo 17.38 - Eeva Kuuskoski


Olin seminaarissa. Etevä esitelmöitsijä jakoi vaikuttamisen viisautta: - Ole hyödyllinen, älä ole ongelma.

Se on laittamattomasti sanottu.

1990-luvun lamassa järjestöt alkoivat työllistää. Tasavallan presidenttikin lähti talkoisiin. Iltapäiväkerhoja syntyi laajasti. Raha-automaattiyhdistys teki ylimääräisen jaon luodakseen taloudellisia edellytyksiä järjestöjen uudelle toiminnalle. Järjestöilta odotettiin paljon, toiveet olivat jopa epärealistisia.

Tänään ja tässä lamassa yhdistystoiminta voi taas rakentaa arvokasta uutta. Järjestöissä ihmiset luovat yhdessä elämäniloa, auttavat ja tukevat toisiaan arjen pulmissa. 

Kansalaisjärjestöt voivat olla osa tämänkin kriisin ratkaisua vahvistamalla luottamusta ja tulevaisuuden toivoa. Osaammeko me sosiaali- ja terveysjärjestöissä tehdä tämän todeksi ja käytännössä näkyväksi? Ja antavatko päättäjät meille siihen mahdollisuuden?

Järjestöjohtajat arvioivat juuri julkaistun barometrin mukaan, että järjestöjen taloudelliset toimintaedellytykset heikkenevät. Valtion kirstunvartijat ovat leikkaamassa sosiaali- ja terveysjärjestöille tarkoitettua RAY:n avustuspottia.

Sellaistakin puhutaan, että myös järjestöjen kuluja täytyy leikata, kun kerran valtiokin toteuttaa tuottavuusohjelmaa. Onpa logiikkaa!

Onneksi emme ole jääneet yksin. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen kumppaniksi on lähtenyt upea joukko kansanedustajia.

Eduskunnassa perustettiin viime viikolla kansanedustajien Soster-verkko, johon on ilmoittautunut jo 55 kansanedustajaa eri eduskuntaryhmistä. Verkkoa vetää varapuhemies Johannes Koskinen, varapuheenjohtajana on Sari Sarkomaa. Tavoitteena on sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnan edellytysten, aseman ja arvostuksen turvaaminen myös 2010-luvun Suomessa.

Varapuhemies Koskinen huomautti perustamiskokouksessa, että "meidän tulee pyrkiä vähentämään byrokratiaesteitä". Totta tosiaan. Avustamis-, verotus- ja työllistämiskynnyksiä on urakoitu sekä EU:ssa että kotimaassa. 

Varapuhemies varoitti myös, ettei RAY:n tuottoja pidä perusteettomasti siirtää valtion budjetin katteeksi niiden varsinaisesta käyttötarkoituksesta eli yleishyödyllisen kansalaistoiminnan rahoittamisesta.

Tämä on tärkeä linjaus. Sellaisten tekeminen kuuluu nimenomaan poliitikoille.

Soster-verkko on iso ja iloinen juttu. Hyvinvointi-Suomen perusta on luottamuksessa ja toivossa. Niitä tarvitsee jokainen meistä, mutta myös yhteisö.

 - Kun järjestelmästä puuttuu luottamus, se maksaa paljon, terveystutkijat sanovat.

Sanat on syytä osoittaa myös järjestöeuroja leikkaaville kamreereille.

Eeva Kuuskoski